Konijnen entuur

Konijnen vaccineren in 2023

In de maanden maart, april, mei en juni hebben we weer onze welbekende konijnen vaccinatie inloopspreekuren. Dit vindt steeds plaats op de laatste woensdag van de maand tussen 15.30 en 16.30 uur. De data van de konijnen inloopspreekuren van 2023 zijn 29 maart, 26 april, 31 mei en 28 juni.

U hoeft voor dit inloopspreekuur geen afspraak te maken en we werken op volgorde van aanmelden. Tijdens dit inloopspreekuur worden uw konijnen tegen een gereduceerd tarief gevaccineerd tegen RHD 1, RHD 2 en Myxomatose. Het is goed om te weten dat uw konijnen niet uitgebreid worden onderzocht. Heeft u vragen over de gezondheid van uw konijnen en wilt u graag een volledig gezondheidsonderzoek, maak dan telefonisch of online een afspraak.

De prijzen* voor de korte bezoekjes (zonder consultkosten) zijn:

Myxomatose, VHD en VHD2: €45,00

De vaccinatie (merknaam: Nobivac Myxo-RHD PLUS®) is een jaar werkzaam.

Myxomatose

Myxomatose is een virus en wordt verspreid door stekende insecten (o.a. vliegen en vlooien) of via direct contact met een besmet soortgenoot of besmette materialen. Zorg voor een goede hygiëne en probeer insecten buiten het konijnenhok te houden door bijvoorbeeld horren te plaatsen. Voorkom ook dat uw konijn met wilde konijnen in aanraking komt of op gras loopt, waar ook wilde konijnen komen. In en rond Lelystad zijn veel wilde konijnen, wees hier dus alert op!

Konijnen die myxomatose hebben, herken je aan een zwelling van de oogleden, mond en anus. Ook kunnen er bulten in de huid ontstaan, met name op de oren, rug en rond de mond. In een later stadium kan uw konijn longontsteking krijgen. Myxomatose kan dodelijk zijn, daarom is het erg belangrijk preventief te vaccineren.

Viral Heamorrhagic Disease (VHD en VHD2)

Zoals de naam al doet vermoeden gaat het bij VHD ook om een virus, het calicivirus. Ook dit virus kan dodelijk zijn, maar daarnaast is het ook zeer besmettelijk. VHD wordt overgebracht via insecten, besmette materialen (kleding/schoenen), direct contact tussen konijnen, mest, maar kan zich ook op het gras bevinden dat u voor uw konijntje heeft geplukt. Wees hier dus uiterst voorzichtig mee.

De symptomen van VHD kunnen zijn: niet meer willen eten, benauwdheid, schreeuwen, knarsetanden, diarree en bloederige neusuitvloeiing. Het konijn sterft vaak door inwendige bloedingen. Uw konijn kan ook zonder deze symptomen plotseling dood in het hok liggen. Het is dus belangrijk uw konijn preventief tegen VHD te vaccineren. Daarnaast is een goede hygiëne belangrijk en is het verstandig dat u geen gras en bladeren van de paardenbloem plukt op plaatsen waar ook wilde konijnen voorkomen!

*) Deze prijs geldt voor 2023.