Konijnen entuur

Konijnen vaccineren in 2022

In 2022 herintroduceren wij ons konijnen-entuur op woensdagmiddag. U kunt uw konijn(en) laten vaccineren tegen gereduceerd tarief. De data van de konijnen-enturen van dit jaar zijn: 30 maart, 20 april, 25 mei en 22 juni. Tussen 15.30 en 16.30 uur kunt u bij ons binnenlopen zonder afspraak.

Indien u wilt dat uw konijn medisch onderzocht wordt door de arts dan is dit uiteraard ook mogelijk, maar dan worden er consultkosten in rekening gebracht. Geef dit dan (in verband met de benodigde tijd) wel duidelijk aan als u de afspraak maakt. Indien u gebruik wilt maken van het gereduceerde tarief (kort bezoekje), dan is het van belang dat uw konijn op dat moment gezond is, er is op dat moment namelijk geen tijd ingepland om uw konijn uitgebreid na te kijken. 

De prijzen* voor de korte bezoekjes (zonder consultkosten) zijn:

Myxomatose, VHD en VHD2: €45,00

De vaccinatie (merknaam: Nobivac Myxo-RHD PLUS®) is een jaar werkzaam.

Myxomatose

Myxomatose is een virus en wordt verspreid door stekende insecten (o.a. vliegen en vlooien) of via direct contact met een besmet soortgenoot of besmette materialen. Zorg voor een goede hygiëne en probeer insecten buiten het konijnenhok te houden door bijvoorbeeld horren te plaatsen. Voorkom ook dat uw konijn met wilde konijnen in aanraking komt of op gras loopt, waar ook wilde konijnen komen. In en rond Lelystad zijn veel wilde konijnen, wees hier dus alert op!

Konijnen die myxomatose hebben, herken je aan een zwelling van de oogleden, mond en anus. Ook kunnen er bulten in de huid ontstaan, met name op de oren, rug en rond de mond. In een later stadium kan uw konijn longontsteking krijgen. Myxomatose kan dodelijk zijn, daarom is het erg belangrijk preventief te vaccineren.

Viral Heamorrhagic Disease (VHD en VHD2)

Zoals de naam al doet vermoeden gaat het bij VHD ook om een virus, het calicivirus. Ook dit virus kan dodelijk zijn, maar daarnaast is het ook zeer besmettelijk. VHD wordt overgebracht via insecten, besmette materialen (kleding/schoenen), direct contact tussen konijnen, mest, maar kan zich ook op het gras bevinden dat u voor uw konijntje heeft geplukt. Wees hier dus uiterst voorzichtig mee.

De symptomen van VHD kunnen zijn: niet meer willen eten, benauwdheid, schreeuwen, knarsetanden, diarree en bloederige neusuitvloeiing. Het konijn sterft vaak door inwendige bloedingen. Uw konijn kan ook zonder deze symptomen plotseling dood in het hok liggen. Het is dus belangrijk uw konijn preventief tegen VHD te vaccineren. Daarnaast is een goede hygiëne belangrijk en is het verstandig dat u geen gras en bladeren van de paardenbloem plukt op plaatsen waar ook wilde konijnen voorkomen!

*) Deze prijs geldt voor 2022.