Huisvesting van het konijn

Mogelijk heeft u op onze website al gelezen over natuurlijk konijnengedrag. Daar komt al naar voren dat konijnen graag met een soortgenoot samen wonen, graven, knagen en springen. Dit heeft als logisch gevolg dat konijnen in deze behoeften voorzien moeten worden als we kijken naar de huisvesting. Enerzijds voor een gelukkig konijnenleven, anderzijds om medische en/of gedragsproblemen te voorkomen. 

 

Een ruim verblijf met voorzieningen om te graven, knagen en springen is dus een must. 

Het verblijf dient tocht- en vochtvrij te zijn om gezondheidsproblemen te voorkomen. Wat niet elke konijneneigenaar weet, is dat het belangrijk is dat een konijn rechtop moet kunnen staan. De afmetingen van het hok zijn afhankelijk van de grootte van uw konijn(en). Voor een klein konijn wordt een hok geadviseerd met een minimale breedte van 1,5 meter en een diepte en hoogte van 60 cm. Het is noodzakelijk dat een hok altijd gecombineerd wordt met een ren. Voor kleine konijnen is 3m2 hiervoor een richtlijn. Grote konijnenrassen hebben een hok nodig dat minimaal 2 meter breed is en 80 cm hoog en diep. De ren dient minimaal 7m2 te zijn.

 

Daarnaast is de veiligheid van het verblijf een aandachtspunt. In de natuur hebben konijnen een hol, waarin ze zich kunnen verschuilen tegen gevaar. Een verblijf met een schuilgedeelte is daarom aan te raden. Wanneer het verblijf buiten staat, is het tevens van belang dat er geen roofdieren, zoals marters, vossen en roofvogels bij uw konijn kunnen komen. 

 

Er zijn vele verschillende soorten bodembedekking op de markt, bijvoorbeeld  zaagsel/houtvezel, vlas, stro en geperste korrels. Let er bij de keuze van een bodembedekking op, dat het de urine goed absorbeert. Dit maakt het verschonen van het hok makkelijker en daardoor de hygiëne beter. Ook een stofvrije bodembedekker heeft de voorkeur in verband met de luchtwegen van de dieren.