Vaccineren op maat bij de kat

VacciCheck titerbepaling

 

Wij bieden bij onze dierenkliniek sinds 2018 een titerbepaling aan voor zowel honden als katten.

Bij katten wordt de titerbepaling aanzienlijk minder vaak gedaan, terwijl dat in onze ogen eigenlijk zonde is.

 

De vaccinatie bij de kat geeft bescherming voor twee ziekten: kattenziekte (Feline Panleukemie, een dodelijk virus wat gelukkig maar enkele keren per jaar in Nederland uitbreekt) en niesziekte. De twee belangrijkste ziekteverwekkers van niesziekte zijn het herpes- en calici virus. Helaas kan niesziekte ook door andere ziekteverwekkers ontstaan, 100% bescherming bieden voor niesziekte lukt met het geven van vaccinaties dus niet. Wel heeft een kat die volgens het schema is gevaccineerd minder risico op het krijgen van niesziekte, de symptomen zijn minder heftig en de kat zal sneller herstellen.

 

Met een titerbepaling kunnen we meten of de vaccinaties tegen bovenstaande drie virussen goed aangeslagen zijn. We kunnen dus zien of uw kat voldoende antilichamen heeft en op deze manier maximaal beschermd is. 

 

Als blijkt dat de waarden heel hoog zijn (en uw kat niet naar het pension of de show gaat) kunnen we de vaccinaties zelfs voor 3 jaar aftekenen. Dat betekent dat we uw kat maar eens per drie jaar hoeven te controleren door middel van een titerbepaling, een jaarlijkse vaccinatie is dan niet meer nodig. De hoogte van de titer is per kat verschillend, er dus zomaar vanuit gaan dat uw kat perfect beschermd is, kan helaas niet. Meten is weten en voor deze test hebben we maar een klein druppeltje bloed nodig!

 

De katten op de foto zijn de prachtige dames van onze dierenarts Sanne. De waarden van de titerbepalingen zijn zo hoog, dat we deze twee poezen de komende drie jaar helemaal niet hoeven te vaccineren. Over drie jaar zullen we de titerbepaling herhalen en aan de hand van die uitslagen volgt het vaccinatieadvies op maat.

 

Voor meer informatie; bel gerust naar onze praktijk op 0320-254021.