Vaccinaties

Vaccineren is een belangrijke en effectieve manier om bepaalde ziekten te voorkomen. Zo’n vaccin bestaat uit dode of verzwakte ziektekiemen die het afweersysteem van uw kat voorbereiden op een mogelijke infectie. Het lichaam kan hierdoor direct in actie komen indien het geïnfecteerd wordt door zo’n ziekteverwekker. De meeste vaccins zijn ontwikkeld om ernstige of dodelijk verlopende ziekten te voorkomen. Veel van deze ziekten verspreiden zich makkelijk tussen katten, maar kunnen ook besmettelijk en gevaarlijk zijn voor mensen (ook wel zoönose genoemd). Omdat een vaccin een bepaalde tijd werkzaam is (sommige beschermen gedurende 1 jaar, andere 3 jaar en weer andere 3 maanden), moet er regelmatig opnieuw gevaccineerd worden. Doordat er in Nederland in het verleden veel tegen de verschillende ziekten is gevaccineerd, zijn de dodelijk gevallen in ons land flink teruggedrongen. Helaas komen met de import van dieren uit het buitenland, die als jong dier niet gevaccineerd zijn, deze ziektes weer voor in Nederland. 
 
Waartegen vaccineren we eigenlijk?


Onze dierenartsen hanteren voor de vaccinatie van uw kat onderstaand schema. Afhankelijk van de vaccinatiegeschiedenis/situatie van uw kat kan onze dierenarts besluiten om een ander schema te hanteren.

Leeftijd Niesziekte Kattenziekte
9 weken x x
12 weken x x
1 jaar x x
2 jaar x  
3 jaar x  
4 jaar x x

 

Hierna volgt bovenstaand schema vanaf 1 jaar. Dus op de leeftijd van 4 jaar weer de katten- en niesziektevaccinatie en de twee jaren daarop een vaccinatie tegen alleen niesziekte.

Kattenziekte

Kattenziekte is een besmettelijke ziekte welke wordt veroorzaakt door het Feline Panleukopenie-virus, welke vaak dodelijk is. Katten kunnen besmet worden met kattenziekte door direct of indirect (bijvoorbeeld via kleding) contact met een besmette kat. Het virus kan jarenlang in de omgeving overleven en is zeer agressief en daardoor uiterst besmettelijk. Kattenziekte kan op alle leeftijden voorkomen. Maar het virus treft voornamelijk kittens die nog niet gevaccineerd zijn en oudere katten die niet (goed) gevaccineerd zijn. De symptomen van het virus zijn onder andere: koorts, niet meer willen eten en drinken, lusteloosheid en diarree. Vaccinatie tegen kattenziekte zorgt voor een langdurige en sterke bescherming.

Niesziekte

Niesziekte is een soort verkoudheid. Symptomen van niesziekte zijn onder andere niezen, neus- en ooguitvloeiing, gebrek aan eetlust, koorts en sloomheid. Vooral katten met een lagere weerstand, zoals kittens en oudere dieren lopen een kans op niesziekte met ernstige niesziekteverschijnselen. Niesziekte wordt veroorzaakt door een infectie met het Feline Herpesvirus en/of het Feline Calicivirus. Katten die herstellen van niesziekte worden ‘drager’, in periodes waarin de weerstand lager is, kan het virus weer de kop opsteken. In deze periode kan de kat weer andere katten in de omgeving besmetten. Niesziekte komt het meest voor op plaatsen waar katten met elkaar in contact kunnen komen, zoals pensions, catterys en bij bezoek aan tentoonstellingen. Vaccinatie geeft geen 100% bescherming tegen niesziekte, maar zorgt er wel voor dat de symptomen milder zijn.

 

Rabiës

Ook wel hondsdolheid genoemd. Een vaccinatie tegen rabiës is verplicht als u met uw kat naar het buitenland gaat en is 3 jaar geldig. Het wordt veroorzaakt door een virus en kan alle warmbloedige dieren besmetten, dus niet alleen honden en katten maar ook mensen. Rabiës wordt overgedragen door een beet van een besmet dier en dringt via de zenuwbanen de hersenen binnen waar het een ontsteking veroorzaakt. Hierdoor kan het besmette dier gaan bijten en ‘gek’ worden. In het begin kan onverklaarbaar gedrag het eerste en enige symptoom zijn. In een later stadium komen symptomen voor als schorheid van de stem, angstgedrag, agressie en verlamming van het achterlijf of de kaken. De tijd tussen besmetting en het ontstaan van ziekteverschijnselen kan soms weken tot maanden duren, afhankelijk van de locatie van de beet. Tegen hondsdolheid is geen behandeling mogelijk.