Sterilisatie/castratie van de kat

Waarom steriliseren/castreren?

Het castreren van katers voorkomt onder andere het wegloopgedrag. Katers gaan soms dagen op zoek naar een dame en dit maakt u, als eigenaar, uiteraard ongerust. Daarnaast kunt u zich voorstellen dat de kater ook meerdere wegen tegenkomt onderweg. Helaas worden deze katers wel eens aangereden tijdens hun zoektocht naar een leuke poes. Tevens kan de kater door het veelvuldig dekken van poezen, zelf ziek worden en vervolgens ook weer ziektes doorgeven. Vroegtijdig castreren kan sproeien in huis (markeren van het territorium) voorkomen. Echter ook gecastreerde katers EN poezen kunnen sproeien. Meestal heeft dit een gedragsmatige oorzaak.

Door poezen op tijd te steriliseren, kunt u voorkomen dat ze ongewenst drachtig raken. Vaak glipt de poes ‘even’ weg uit huis om daarna gedekt weer terug te komen. Ruim twee maanden later hebt u dan een aantal gezinsleden (kittens) extra. Elk jaar worden er veel (ongewenste) kittens geboren, die helaas niet altijd een goed tehuis krijgen. Door te steriliseren, wordt de poes niet meer gedekt en kan ze van de kater geen ziektes meer krijgen. Sterilisatie van de poes heeft verder als voordeel dat de krolsheid stopt. Voor uw nachtrust is dit vaak erg prettig. Daarnaast geeft sterilisatie ook een verminderde kans op baarmoederontsteking en melkkliertumoren.

Katers en poezen mogen op een leeftijd van 6 maanden al gecastreerd/gesteriliseerd worden. Ons advies is, indien u niet bewust een nestje wilt fokken, deze leeftijd ook aan te houden. Mocht uw poes of kater hiervoor al seksueel gedrag vertonen, dan is het verstandig uw kat tot die tijd binnen te houden, zodat hij niet kan dekken en zij niet gedekt kan worden. Is dit voor u echt niet mogelijk, neem dan contact op met onze kliniek.

Bron foto: kat Netel van onze paraveterinair Krista.