Gedragstherapie
 
Net zoals u, vinden wij het heel belangrijk dat katten een fijn leven hebben. Toch is dit niet vanzelfsprekend. We zien regelmatig patiënten met (chronische) stressklachten of ‘probleemgedrag’.
 
Wij mensen leven vaak een druk bestaan en ‘vergeten’ wat de natuurlijke behoeften van onze dieren zijn. Hierdoor kan ‘probleemgedrag’ ontstaan. Probleemgedrag is voor de kat vaak normaal gedrag, maar voor u als ‘kattenpersoneel’ ongewenst. Hierbij kunt u denken aan: sproeien in huis, onzindelijkheid, krabben aan meubels of agressie naar katten, andere (huis)dieren of zelfs mensen. Tevens kunnen katten gedragingen laten zien waarbij het dier zichzelf lichamelijk of mentaal schade toebrengt. Dit gedrag is abnormaal en ongezond. Voorbeelden hiervan zijn: extreme angst en/of fobieën, (chronische) stress en dwangneuroses (bijvoorbeeld: kaal likken of plukken van de vacht). Voor het welzijn van de kat moet de situatie dan dusdanig aangepast worden dat het probleem zich niet meer voordoet. Een kat die onder constante druk staat, kan hierdoor ook medische klachten krijgen. Stress zorgt immers voor een verlaagde weerstand waardoor pathogene ziektekiemen een kans krijgen.

Indien een kat lichamelijke klachten heeft of veranderd gedrag laat zien, zoeken onze dierenartsen uiteraard eerst naar een medische oorzaak. Die is er echter niet altijd. Het probleem kan immers ook een gedragsmatige oorzaak hebben. Als voorbeeld kunnen we geven: een kat die zijn vacht kapot likt. De oorzaak hiervoor kan medisch zijn, bijvoorbeeld een allergie of vlooienbeet, maar het kan ook een gevolg zijn van chronische stress of frustratie. Het kan ook zo zijn dat de oorzaak op beide vlakken gezocht moet worden, dus zowel medisch als gedragsmatig. Hiervoor bent u bij ons aan het goede adres.

Sinds 2011 richt onze praktijk zich steeds meer op het gedrag van dieren. Onze paraveterinair Krista Sinke is inmiddels afgestudeerd als kattengedragstherapeut. Zij helpt onze klanten met het oplossen van het probleemgedrag van hun kat. Helaas zijn er (te) veel katten die in stressvolle situaties leven. De eigenaar heeft dat vaak niet in de gaten, er is immers geen opzet in het spel, maar men weet gewoon niet beter. Krista heeft daarom haar kattengedragsbureau Begrip voor de Kat opgezet. Voor meer informatie kunt u kijken op haar website of op www.facebook.com/begripvoordekat. Met haar bedrijf wil ze meer ‘Begrip voor de Kat’ vragen en eigenaren beter voorlichten. Op haar Facebookpagina zet ze regelmatig leuke kattenweetjes en tips. Goede voorlichting kan veel probleemgedrag voorkomen en daar wil ze aan bijdragen. Indien u vragen heeft omtrent normaal gedrag kunt u deze uiteraard ook aan haar stellen.

 

Gedragsspreekuur


Eens per maand heeft Krista bij ons op de praktijk een gedragsspreekuur. De kosten van het gedragsspreekuur zijn € 17,50. Tijdens dit spreekuur bespreekt u het (probleem)gedrag van uw kat. Krista zal aangeven hoe zij u kan helpen het probleemgedrag op te lossen. De duur van de begeleiding die nodig is voor uw kat kan echter variëren. Soms is gedragstherapie aan huis noodzakelijk, maar dan wordt deze € 17,50 in mindering gebracht. U kunt tijdens dit spreekuur dus rustig proeven van het fenomeen ‘gedragstherapie’ zonder dat het u extra geld kost. Een gedragsspreekuur bij ons op de praktijk is zeer geschikt voor een eerste kennismaking met de gedragstherapeut. U kunt onze praktijk bellen voor een afspraak.