Afscheid nemen doet al zeer genoeg

 

Het liefst willen we allemaal dat onze katten net zo oud worden als wij zelf. En als ze ziek worden en het op een gegeven moment niet meer gaat, willen we eigenlijk dat ze uit zichzelf de laatste adem uitblazen. Of in ieder geval, dat we niet zelf de beslissing hoeven te nemen om ze te laten inslapen. Helaas gebeurt het toch vaak dat we die beslissing wél moeten nemen.

Euthanasie


Het moment voor een euthanasie is voor iedere eigenaar verschillend. Belangrijk is dat u rekening houdt met het welzijn van uw kat en uw eigen mogelijkheden. Neem geen overhaaste beslissing, maar wacht ook niet te lang. Mocht u het met uw kinderen willen bespreken dan vindt u op de website van de LICG meer informatie en praktische tips.

Wanneer u, samen met de dierenarts, heeft besloten tot euthanasie, zal de dierenarts uw kat op een diervriendelijke manier laten inslapen. Dat kan bij ons op de praktijk maar ook bij u thuis. Wij willen u graag alle tijd geven om afscheid te nemen van uw kat waardoor het soms niet mogelijk is op dezelfde dag nog een afspraak te maken. Indien uw kat ondraaglijk lijdt, zullen wij uiteraard onze uiterste best doen om u zo snel mogelijk te ontvangen. Onze dierenartsen besteden veel tijd en aandacht aan een euthanasie, wij hebben alle begrip voor uw verdriet en zullen daarom niets overhaasten.

Uw kat krijgt eerst een narcose-injectie waardoor hij/zij in slaap valt. Soms kunnen katten daar even (pijnlijk) op reageren. Wanneer u daar aan toe bent, geeft de dierenarts de laatste injectie waardoor het hart stopt. De dierenarts zal dit met een stethoscoop controleren. Mocht u er liever niet bij willen zijn wanneer deze injecties worden gegeven, geef dit dan gerust aan. Wij houden rekening met uw wensen en hopen dat u achteraf met een goed gevoel terug kunt kijken op de tijd die u met uw kat heeft doorgebracht.

Begraven, cremeren of destructie

Als uw kat is overleden komt u voor de keuze te staan of u uw kat wilt laten begraven, cremeren of voor destructie wilt aanbieden. Een keuze die niet altijd even makkelijk te nemen is. U doet er goed aan om hier, indien mogelijk, van te voren over na te denken.

U kunt er allereerst voor kiezen om uw huisdier in uw eigen tuin te begraven. Dit is in veel gemeenten echter niet toegestaan en bij twijfel kunt u contact opnemen met de gemeente waar u woont. Wanneer u er voor kiest om uw huisdier te begraven, kan dat ook op een officiële dierenbegraafplaats.

Naast begraven kunt u uw kat ook laten cremeren. Bij huisdiercrematorium Majesta kunt u kiezen uit individueel cremeren of collectief. Bij individueel cremeren wordt de as van uw dier in eerste instantie bewaard in een sierblik. Wilt u de as zelf bewaren dan kunt kiezen uit verschillende urnen. Ook kunt u de as laten uitstrooien. Kijk op de website voor de mogelijkheden. U mag uw kat zelf naar Majesta brengen maar wij kunnen het vervoer ook voor u regelen.

De laatste optie voor uw overleden kat is destructie. U laat uw kat dan na euthanasie bij ons achter en wij zorgen ervoor dat hij/zij door het destructiebedrijf wordt opgehaald, maar u mag het ook naar een gemeentelijk verzamelpunt brengen of laten ophalen door een dierenambulance.

Hopelijk hebben wij antwoord gegeven op de vragen die u wellicht had over deze moeilijke beslissing. Indien u echter nog vragen heeft, mag u altijd contact opnemen met onze praktijk!