Angst voor vuurwerk: doe er op tijd iets aan!

Veel honden zijn bang voor vuurwerk. De jaarwisseling is voor hen dan ook geen pretje. Er zijn verschillende manieren om hiermee om te gaan. Medicatie rond oudejaarsavond is een mogelijkheid, maar lang niet altijd de beste keuze.
Uiteindelijk is uw hond het gelukkigst als het u lukt hem zijn angst af te leren. Dit kan met behulp van training. Angst weg trainen is niet eenvoudig en kost tijd. Daarom is het belangrijk om op tijd te beginnen en de training zorgvuldig op te bouwen.

Waarom zijn honden bang voor vuurwerk?

De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Vrijwel elk dier zal reageren bij het horen van een hard geluid. Het ene dier is hier gevoeliger voor dan het andere. Door vervelende ervaringen of door herhaaldelijk schrikken, kunnen dieren een echte fobie voor harde geluiden ontwikkelen. De angst en paniek die ze hierbij ervaren, is vaak groot en zeker geen aanstellerij!

Training is de moeite waard!

Het lijkt misschien overdreven om voor vuurwerkangst een hele training te doorlopen. Het probleem is immers maar tijdelijk aanwezig. Het gevaar met een dergelijke angst voor harde geluiden is echter dat de hond zijn angst kan gaan generaliseren. Daarmee bedoelen we dat de hond eerst alleen bang is voor de echte harde vuurwerk knallen, maar later ook voor steeds zachtere geluiden. Sommige dieren reageren uiteindelijk met paniek op alles wat maar een klein beetje geluid geeft. Andere dieren associëren de vuurwerkgeluiden met buiten en durven de deur niet meer uit, ook nadat het vuurwerk al lang verdwenen is. Dit gaat niet vanzelf over, maar wordt alleen maar erger.

Voor u kunt beginnen met trainen is het ontzettend belangrijk dat u uw hond goed kent. U moet uw dier kunnen lezen, weten hoe stresssignalen eruit zien en hoe lichaamstaal werkt. U heeft ook basiskennis nodig over hoe uw dier leert. Als u niet goed kunt beoordelen of uw dier angstig begint te worden of wanneer u niet weet wat voor effect een bepaalde ervaring op zijn leerproces zal hebben, kunt u de training niet in goede banen leiden. Zorg dus dat u goed geïnformeerd aan een training begint: goede boeken, een hondenschool, de gedragstherapeut, de dierenartsassistente en vooral heel veel naar uw hond kijken, kunnen hierbij helpen.

Daarnaast is het van belang dat u op tijd begint met de training. Vuurwerktraining bestaat meestal uit een combinatie van vuurwerkgeluiden en iets leuks of iets lekkers. Daarbij wordt bijvoorbeeld een cd gebruikt met vuurwerkgeluiden. Deze wordt in het begin heel zacht afgespeeld, zodat het dier er niet van schrikt, terwijl u met het dier speelt of iets heel lekkers aanbiedt. Naarmate de training vordert, wordt het geluidsniveau opgevoerd. Let daarbij op dat u altijd onder het niveau blijft waarbij uw hond angst gaat vertonen! Het duurt een aantal weken tot een aantal maanden voor het dier zover is dat hij ook van volle geluidssterkte niet meer opkijkt. Begin dus ruim op tijd met trainen, september of oktober is een goede tijd om te starten.
 
Medicatie en/of feromonen
 
Het is aan te raden om, voor u begint met trainen, het dier eerst te laten nakijken door uw dierenarts. Het is mogelijk dat lichamelijke problemen, bijvoorbeeld met de oren, het dier gevoeliger maken voor geluid. Bij ernstige angst kan in overleg met de dierenarts besloten worden om naast de training, medicatie of feromonentherapie (Adaptil®) in te zetten. Verdampers of halsbanden met feromonen erin, kunnen een goede ondersteuning zijn van de therapie, maar hebben een aantal weken nodig om optimaal te werken. Wacht hier dus niet te lang mee.  Feromonen zijn diersoort specifieke geurstoffen die de hond van nature rustiger maken. Deze geurstoffen zijn ongevaarlijk en worden door mensen niet geroken. Ook hebben ze geen effect op mensen of andere diersoorten. Indien de angst van uw hond zo heftig is, dat medicatie nodig is om het dier door de jaarwisseling heen te helpen, zullen onze dierenartsen kijken wat de beste optie voor uw hond is.
 
Pup: voorkomen is beter dan genezen!

Heeft uw pup nog geen ervaring met vuurwerk, dan is het van belang om hem/haar eraan te wennen zodat hij/zij het geluid normaal gaat vinden. Zo kunt u angst voorkomen. Ook in dit geval moet u op tijd beginnen, zodat uw dier helemaal aan harde geluiden gewend is voor het echte vuurwerk begint. Bovendien is het voor een pup makkelijker om aan nieuwe dingen te wennen dan voor een ouder dier. DiDit kunt u trainen met een geluiden cd, onder andere verkrijgbaar bij Catcetera.nl. U kunt er ook voor kiezen om dit te trainen in groepsverband bij een hondenschool. De trainers kunnen dan gelijk goed in de gaten houden wanneer uw pup angstig wordt.

Nooit straffen voor angst!

Welke trainingsmethode u ook gebruikt: straf het dier nooit voor een angstige reactie! Daarmee maakt u de situatie voor de hond alleen nog maar enger en zal hij nog banger worden. Misschien durft hij het niet meer duidelijk te uiten omdat hij bang is voor nog meer straf, maar van binnen voelt hij de angst nog net zo erg! Als het dier angst vertoont tijdens het trainen dan is dit een teken dat u de training te moeilijk hebt gemaakt. Ga dan een aantal niveaus terug en bouw de training opnieuw op, dit keer met kleinere stapjes. Als uw hond steun bij u zoekt, geef dit dan op een rustige manier, bijvoorbeeld door aan te raken of zacht toe te spreken. Vroeger zei men dat het beter was een angstig dier te negeren. Dit is echter achterhaald advies, er zijn voor uw dier is vele malen beter.
 
Gedrag van de eigenaar

Bedenk dat uw hond in een onbekende situatie kan kijken hoe ú op bepaalde dingen reageert. Schrik dus zelf ook niet van vreemde geluiden en probeer dingen waar uw dier angstig voor is, of kan zijn, volstrekt te negeren. Op die manier geeft u aan, dat het niets is om je druk over te maken. Schrikt uw hond toch, steun hem dan als hij dat wil. Laat uw hond vooral niet schrikken van uw gedrag om 12 uur middernacht. Het is toch schrikken voor een hond, als plotseling alle mensen elkaar om de nek vliegen en buiten tegelijkertijd het vuurwerk begint. Probeer op dat tijdstip zelf dus rustig te blijven.

Bij dieren die al bang zijn, werken bovenstaande tips niet altijd meer optimaal. Soms moet er dan ook uitgeweken worden naar medicatie of een rustige vuurwerkvrije verblijfplaats voor uw hond, bijvoorbeeld bij familie of kennissen op het platteland of in een pension dat in de bossen gelegen is.
 
Wat wel en niet te doen tijdens de jaarwisseling

Wat u kunt doen:

- Zorg dat uw huisdier niet kan ontsnappen;
- Neem uw hond mee in de (woon)kamer, waar uzelf ook zit, doe de gordijnen dicht en zet de radio of tv aan;
- Laat uw hond tijdig uit en hou hem aangelijnd. Ga daarvoor desnoods met de auto naar een rustige plek;
- Of laat uw hond uit samen met een hond die duidelijk niet bang is;
- Laat uw eigen angst niet merken, uw hond mag wel steun bij u zoeken, maar reageer hier rustig op.
 
Wat u vooral niet moet doen:

- Het dier alleen thuis laten.
- Het dier straffen voor angst.
- Het dier laten vluchten bij de prikkel vandaan. Dit is zelfbelonend gedrag en verergert vaak de verdere reacties.

- Uzelf anders gedragen dan normaal richting de hond.

 

Wij wensen u veel succes met de training!