Vakantie!
 
Heerlijk, eindelijk vakantie en de hond mag mee! Maar hoe zit het ook alweer met de wormen en andere parasieten in het buitenland? Waar moet u uw hond of voor en tegen behandelen als hij met u meegaat naar het buitenland?

 

Eisen

Wanneer u uw hond mee wilt nemen naar het buitenland, moet hij aan bepaalde eisen voldoen. Ten eerste moeten honden, zodra u met ze de grens overgaat, zijn gechipt en gevaccineerd tegen rabiës. Deze vaccinatie moet in de meeste gevallen minimaal 21 dagen van tevoren gegeven zijn. Daarnaast moet u in het bezit zijn van een geldig EU-dierenpaspoort. Er zijn landen die verplicht stellen dat het dier een paar dagen voor invoer door de dierenarts behandeld wordt tegen wormen (en teken). Dit moet ook in het paspoort vermeld worden.

Per 1 januari 2012 zijn de invoerregels wanneer u met uw dier naar het Verenigd Koninkrijk, Zweden of Noorwegen op vakantie gaat, versoepeld. Zo hoeft u geen bloedonderzoek meer te laten doen om de rabiëstiter te laten bepalen. Het dier moet wel gechipt zijn vóór dat de rabiësvaccinatie wordt gegeven.

De invoereisen verschillen per land en veranderen soms jaarlijks. U doet er verstandig aan geruime tijd voor uw vakantie contact met ons op te nemen of te informeren bij de desbetreffende ambassade of het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren. Bij het LICG staan de invoereisen per land vermeld.
 
Preventie parasieten

Net als de mens kan uw hond verschillende ziektes oplopen in het buitenland. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid op vakantie te gaan. In warme gebieden, waaronder Zuid-Europa, kan uw hond hartworm oplopen. Deze wordt overgebracht door vlooien en/of muggen. Daarnaast is er ook de vossenlintworm, een parasiet waar honden in het buitenland makkelijk mee besmet kunnen worden. Het is ook verstandig om uw hond te beschermen tegen zandvliegjes die Leishmania kunnen overbrengen en uiteraard tegen teken die Babesiose, Ehrlichiose en de ziekte van Lyme kunnen overdragen. Wilt u meer weten over de ziektes die al deze parasieten kunnen overbrengen, kijkt u dan even bij het kopje parasieten.
 
Wanneer u naar het buitenland gaat, raden wij u aan om:

Verblijf tot 4 weken in het buitenland:
- Minimaal 2 weken voor vertrek: Scalibor tekenband om doen, deze band is vijf tot zes maanden werkzaam tegen teken en zandvliegjes. De band werkt niet tegen vlooien.
- Op de dag van thuiskomst: Behandelen met Milbemax (is werkzaam tegen alle wormsoorten, inclusief de vossenlintworm en de hartworm).
- Maand na thuiskomst: Behandelen met Milbemax.

Verblijf langer dan 4 weken in het buitenland:
- Minimaal 2 weken voor vertrek: Scalibor tekenband om doen, deze band is vijf tot zes maanden werkzaam tegen teken en zandvliegjes. De band werkt niet tegen vlooien.
- Op locatie: Iedere 4 weken behandelen met Milbemax (is werkzaam tegen alle wormsoorten, inclusief de vossenlintworm en de hartworm).
- Op de dag van thuiskomst: Behandelen met Milbemax.
- Maand na thuiskomst: Behandelen met Milbemax.
 
Het is tevens aan te bevelen uw dier in het buitenland (net als in Nederland) elke maand te behandelen met een goed ontvlooiingsmiddel. Daarnaast is het zeer verstandig uw hond iedere dag te controleren op teken.
Advies: Verwijder teken binnen 24 uur met een tekenpincet!
   

Wat nemen we verder mee?

Gaat u met de auto? Zorg dan dat u voldoende water bij u hebt en dat u regelmatig stopt om de dieren aangelijnd even te laten plassen en de pootjes te laten strekken. Ook voor uzelf prettig. Het advies is twee uur rijden, een kwartiertje rust.

Laat geen dier achter in een auto zonder toezicht! Het lijkt een overbodige waarschuwing maar ieder jaar worden er weer honden uit geparkeerde en afgesloten auto’s gehaald. Zelfs als de ramen open zijn of de auto in de schaduw staat, kan de temperatuur gevaarlijk oplopen. Wij raden u dan ook aan uw hond nooit achter te laten in uw auto bij warm of zonnig weer.
 
Wanneer uw hond last heeft van reisziekte, kunt u bij ons speciale medicijnen krijgen om dit tegen te gaan. Neem hiervoor contact met de praktijk op.
 
Lijstje om niet te vergeten:


- EU-paspoort (verplicht)
- Eventueel stamboompapieren (bijvoorbeeld bij een Staffordshire Bull Terriër)
- Rabiëspenning
- Muilkorf (is voor bepaalde rassen in sommige landen verplicht)
- Tekenpincet
- Water (er zijn bij de dierenwinkel speciale flessen te koop waar al een drinkbakje aan vast zit)
- Voer
- Medicijnen
- EHBO-trommel
- Telefoonnummer van de dierenarts
- Mandje of deken
- Speeltjes

 

Wist u trouwens dat er tegenwoordig speciale koeldekens te krijgen zijn waar uw hond op kan liggen? Vooral in warme gebieden een uitkomst. Je dompelt de deken enkele minuten onder in koud water, even drogen en klaar. Dagenlang een koele ligplaats voor uw hond! Van dit materiaal zijn tevens halsbanden op de markt verkrijgbaar.
 
Prettige vakantie!