Konijnen-entuur

In de maanden maart t/m juni hebben wij iedere eerste woensdag van de maand tussen 15.30 - 16.30 uur een konijnen-entuur. U kunt dan voor een gereduceerd tarief uw konijn(en) laten vaccineren tegen Myxomatose en VHD en VHD2. Het is van belang dat uw konijn op dat moment gezond is, omdat we in dit uur geen mogelijkheid hebben uw konijn na te kijken. We willen immers zoveel mogelijk konijnen vaccineren voor een zo laag mogelijk tarief (u betaalt geen consultkosten). Een ziek konijn vaccineren is sowieso niet verstandig in verband met een verlaagde weerstand. Wij adviseren u in dit geval een afspraak te maken. 
 
De prijzen* tijdens het entuur zijn:
Myxomatose en VHD: €22,00

VHD2: €25,50

 

De Myxomatose en VHD vaccinatie (merknaam: Nobivac Myxo-RHD®) en het vaccin tegen VHD2 (merknaam: Filavac®) zijn beide een jaar werkzaam.
  
Myxomatose

Myxomatose is een virus en wordt verspreid door stekende insecten (o.a. vliegen en vlooien) of via direct contact met een besmet soortgenoot of besmette materialen. Zorg voor een goede hygiëne en probeer insecten buiten het konijnenhok te houden door bijvoorbeeld horren te plaatsen. Voorkom ook dat uw konijn met wilde konijnen in aanraking komt of op gras loopt, waar ook wilde konijnen komen. In en rond Lelystad zijn veel wilde konijnen, wees hier dus alert op!

Konijnen die myxomatose hebben, herken je aan een zwelling van de oogleden, mond en anus. Ook kunnen er bulten in de huid ontstaan, met name op de oren, rug en rond de mond. In een later stadium kan uw konijn longontsteking krijgen. Myxomatose kan dodelijk zijn, daarom is het erg belangrijk preventief te vaccineren.

Viral Heamorrhagic Disease (VHD en VHD2)

Zoals de naam al doet vermoeden gaat het bij VHD ook om een virus, het calicivirus. Ook dit virus kan dodelijk zijn, maar daarnaast is het ook zeer besmettelijk. VHD wordt overgebracht via insecten, besmette materialen (kleding/schoenen), direct contact tussen konijnen, mest, maar kan zich ook op het gras bevinden dat u voor uw konijntje heeft geplukt. Wees hier dus uiterst voorzichtig mee.

De symptomen van VHD kunnen zijn: niet meer willen eten, benauwdheid, schreeuwen, knarsetanden, diarree en bloederige neusuitvloeiing. Het konijn sterft vaak door inwendige bloedingen. Uw konijn kan ook zonder deze symptomen plotseling dood in het hok liggen. Het is dus belangrijk uw konijn preventief tegen VHD te vaccineren. Daarnaast is een goede hygiëne belangrijk en is het verstandig dat u geen gras en bladeren van de paardenbloem plukt op plaatsen waar ook wilde konijnen voorkomen!

 

Dit virus is in 2015/2016 'gemuteerd' tot een VHD2 variant en heeft voor veel konijnensterfte gezorgd. Vandaar dat er een 2e vaccin op de markt is gebracht onder de naam Eravac®.
 
*) Deze prijzen gelden voor 2019.