Sterilisatie teef

 

Wanneer u zeker weet dat u geen nestje pups wilt, adviseren wij u uw hond te laten steriliseren.
 

Wat is steriliseren?

Steriliseren houdt in dat de eierstokken van uw hond operatief worden verwijderd. Zonder eierstokken kan de hond zich niet voortplanten.

 

Voordelen van steriliseren:

  • De teef wordt niet meer loops en kan geen nakomelingen meer krijgen;
  • De kans op het krijgen van een baarmoederontsteking wordt vrijwel nihil;
  • Verminderd risico op het ontwikkelen van suikerziekte;
  • Wanneer de sterilisatie voor de eerste of de tweede loopsheid wordt uitgevoerd, is wetenschappelijk aangetoond dat er aanzienlijk minder risico bestaat op de ontwikkeling van melkkliertumoren.

Nadelen van steriliseren:

  • De stofwisseling daalt, hierdoor bestaat er een grotere kans op het ontstaan van overgewicht. Echter, wanneer u onze adviezen omtrent aanpassing van het voer opvolgt dan hoeft dit geen probleem te zijn;
  • Gedragsveranderingen: een erg felle teef zou nog feller kunnen worden;
  • Vachtveranderingen: met name bij langharige hondenrassen als de Cocker Spaniël, Afghaanse Windhond en Newfoundlander moet hiermee rekening worden gehouden;
  • Vooral bij de grotere hondenrassen bestaat er een kleine kans op het ontwikkelen van urine-incontinentie, soms pas op latere leeftijd. Om dit risico te minimaliseren wordt bij deze rassen geadviseerd om pas te steriliseren na de eerste loopsheid, maar vóór de tweede loopsheid. Mocht het zo zijn dat uw hond dit onverhoopt toch overkomt dan zijn er overigens goede middelen voorhanden om dit probleem te behandelen. Wat ons betreft is het dan ook niet zo dat dit nadeel opweegt tegen de bovengenoemde voordelen.

Een sterilisatie kan uitgevoerd worden vanaf dat de hond zes maanden oud is. Wanneer de hond loops is geweest dan adviseren wij u een wachttijd aan te houden van twee tot drie maanden na de loopsheid voordat u de ingreep laat uitvoeren.

 

Bovenstaand is in het kort voor u uiteengezet in welke gevallen en waarom wij een sterilisatie van een teef adviseren. Voor een nadere toelichting of overleg kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.