Hondenbeten bij kinderen
 
Jaarlijks worden er ongeveer 150.000 Nederlanders door een hond gebeten. Vaak gaat het om miscommunicatie tussen hond en mens. Vandaar dan ook dat kinderen meestal het slachtoffer zijn. Zij herkenen de lichaamstaal en signalen van de hond nog niet, met als gevolg dat de hond kan bijten. Over het algemeen bijt een hond niet zomaar. Goede voorlichting over hoe met de hond omgegaan moet worden is dan ook van essentieel belang.
 
Om een betrouwbare hond te krijgen is het belangrijk hem/haar een goede socialisatie en basisopvoeding te geven. De hond moet weten wat hij/zij aan u als baas heeft en wat zijn plaats is in uw roedel. Door goede socialisatie leert uw hond omgaan met allerlei nieuwe zaken, zoals diverse situaties in het verkeer of verschillende mensen. Een puppy- of hondencursus kan hier een goede basis voor zijn. Jong geleerd is immers oud gedaan. Iedere leeftijdsfase van uw hond kan een andere aanpak vereisen. Dit geldt zeker in combinatie met veranderingen in de leeftijd van uw kind(eren).

Landelijke InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG)


Naast een goede opvoeding van de hond, is een goede voorlichting aan kinderen zeer belangrijk. Hoe moeten kinderen omgaan met honden? Om hierbij te helpen, promoot het LICG veel informatie op hun website. Zo kunt u een document downloaden over 'de taal van de hond'. Heel leerzaam en leuk om samen met uw kind door te nemen. Daarnaast kunnen kinderen ook een test doen om te kijken of zij de 10 gouden regels weten omtrent de omgang met honden. Tevens is er heel veel leuke informatie te vinden voor bijvoorbeeld een spreekbeurt over allerlei diersoorten. Absoluut een website om te onthouden.
  
Basisregels
Het LICG heeft een aantal regels opgesteld om de omgang tussen honden en kinderen soepel te laten verlopen. Wij zullen die hieronder voor u weergeven. 
 
Omgangsregels voor de omgang tussen hond en kind:

 1. Laat kinderen nooit met honden alleen;
 2. Laat een kind de hond nooit recht in de ogen kijken;
 3. Leer kinderen om eerst toestemming te vragen voor ze een hond aaien;
 4. Laat een kind de hond niet over zijn kop of rug aaien, maar op de borst, aan de zijkant van de hals of onder de kin;
 5. Leer kinderen om niet te rennen waar de hond bij is;
 6. Kinderen mogen een hond geen commando’s geven;
 7. Laat kinderen geen trek- of stoeispelletjes met de hond spelen;
 8. Voorkom dat een kind de hond plaagt of (al dan niet per ongeluk) pijn doet (bijvoorbeeld aan de haren, oren of staart trekt);
 9. Sta de hond niet toe tegen kinderen op te springen;
 10. Leer een hond om niet achter kinderen aan te rennen.

Extra omgangsregels voor hond en kind in één gezin:

 1. De etensbak, waterbak, speeltjes en mand of bench zijn alleen van de hond. Uw kind mag hier niet aankomen en mag niet in de mand of bench van de hond gaan zitten;
 2. Stoor nooit een etende of slapende hond;
 3. Laat de hond niet op de bank;
 4. Leer de hond dat hij niet mag bedelen als uw kind iets te eten heeft;
 5. Zorg ervoor dat uw kind bij het knuffelen niet op of onder de hond gaat liggen;
 6. Laat uw kind niet liggend op de grond spelen als de hond erbij is;
 7. Straf uw kind niet waar de hond bij is en andersom;
 8. Uw kind mag de hond niet uitlaten (maar natuurlijk wel meelopen met een volwassene die de hond uitlaat);
 9. Pas op als uw kind wil stoeien met vriendjes. De hond kan denken dat uw kind, zijn roedelgenoot, bedreigd wordt en hem/haar willen verdedigen;
 10. Leer uw kind om u als ouder erbij te roepen als de hond iets doet wat hij/zij niet leuk vindt.

Tot welke leeftijd van uw kind bovenstaande regels van toepassing zijn, is moeilijk te beantwoorden. Het is van belang dat uw kind goed leiding kan geven aan de hond en ook consequent is in wat wel en niet mag. Indien uw kind ook fysiek sterk genoeg is om leiding te geven, kunt u hen alleen laten zonder constante toezicht van een volwassene. U zult hier wel voorzichtig mee om moeten gaan en dit stap voor stap op moeten bouwen.

 

Gedragstherapie

Indien uw hond gedrag vertoont wat onveilig wordt voor u en/of uw kinderen is het verstandig een hondengedragstherapeut in te schakelen. Deze kan u met tips en opdrachten helpen de situatie te verbeteren. U doet er verstandig aan hier niet te lang mee te wachten. In de loop van de tijd kan het probleemgedrag namelijk verergeren en wordt het dus ook moeilijker om het weer terug te brengen naar ‘normaal’ gedrag. Voor de hond is probleemgedrag vaak ‘normaal’ hondengedrag alleen is het voor ons ongewenst of gevaarlijk. Laat u hier dus tijdig in adviseren en maak de situatie voor alle partijen weer prettig. Indien u op zoek bent naar een goede hondengedragstherapeut kunt u kijken op www.gedragsadviesbureau.nl.